Palazzo Verde, the new landmark of Antwerp

A residential building that hosts a significant amount of trees and shrubs that provide oxygen to the city

Stefano Boeri Architetti signs the first project in Belgium, Palazzo Verde is going

to be the new landmark of Antwerp Nieuw Zuid district whose masterplan establishes

that 60% of its surface – 12 hectares – will remain green.

This new project will immediately become the greenest building in Belgium: with a semipublic

garden at the ground floor and three huge terraces designed to host three roof

gardens, Palazzo Verde is going to give its own contribution to fight air pollution

absorbing 5.5 tons of CO2 per year.

“We thought that it was very important to have at the center of New Zuid district a

new green spot that, whether in the courtyard or on roofgardens, hosts a relevant

amount of trees and shrubs and gives back oxygen to the city. We are very satisfied

with this first project of ours in Belgium, that shows how even a small residential

building can offer to its inhabitants and to the citizens of the neighbourhood an

unexpected quality of green spaces and social activities”, Stefano Boeri comments.

The L-shaped building is located in a central plot of the masterplan designed by

Bernardo Secchi and Paola Viganò, where it closes the side of the block that faces

river Scheldt and embraces a semi-private green courtyard in its central part designed by

belgian landscape architect Bas Smets that also signs the green masterplan of the

whole area.

From the courtyard, through a series of wide steps that also work as an amphitheater,

you can access the Circularity Center where tenants and citizens can fix their bicycles

and some other domestic objects finding all the tools and the space they might need.

Public and private space often blend into one another in this new project that perfectly

integrates architecture with urban and environmental context also incorporating huge

portions of nature.

The cascading structure of the building gives the possibility to host a small forest that is

going to unfold itself on three terraces at the fourth, sixth and seventh floors.

Botanist Laura Gatti has selected specifically native species and has worked with the

concept of forest and its undergrowth to give every terrace, the tenants can access to

through staircases, a protected and inclusive space that it is obtained by placing trees

and shrubs on the edges of the terraces.

Palazzo Verde is going to host in this way 86 trees, 2200 shrubs and perennials for a

428,88 square meters of green surface.

“The whole building has 67 apartments and it is designed according a grid of 5 x 5 meters

that determines the volume of the building, with the possibility of having 6 apartments

at the building’s heads with a double or triple exposition and private terraces, and the

façades’ design that have both balconies and loggias and explore the concept of threshold

and the limit between interior and exterior” Hana Narvaez, Project Leader at Stefano

Boeri Architetti precises.

As a matter of fact, balconies are mantained as exterior spaces, treated with white plaster

and a wooden pavement; while loggias are finished with a wooden cladding so that it s

possible for the tenants to annexe this space to their unity extending its living surface.